Venetia – un oras unic

Un oras unic

Puntea Suspinelor

Puntea Suspinelor

Vizitat de milioane de turisti anual, Venetia este un oras ce nu si-a pierdut farmecul de sute de ani incoace. Orasul este format din 122 de insule legate intre ele prin 400 de poduri, unul din cele mai cunoscute poduri este : Puntea Suspinelor (“Ponte dei Sospiri”). La fel ca fiecare din cladirile orasului, Puntea Suspinelor are o istorie interesanta. Ea facea legatura intre camerele de interogare din Palatul Dogilor si inchisoare; numele sau fiind o metafora a ultimelor suspine ale condamnatilor la moarte, care, de acolo, puteau sa vada pentru ultima oara lumina soarelui, privelistea mirifica a lagunei si insula San Giorgio.

Insa cel mai vechi pod peste Marele Canal, si , probabil, cel mai cunoscut, este Ponte Rialto. Ponte Rialto are 7.5 metri inaltime si cuprinde 3 sensuri de mers. Doua parti pe langa balustrade si o banda pe mijloc care serveste ca spatiu pentru comerciantii ce vand diverse bijuterii, panze, sticla de Murano si alte articole pentru turisti.
Marele Canal, vedere de pe Ponte Rialto

Marele Canal, vedere de pe Ponte Rialto

In acest oras al indragostitilor este greu sa te plictisesti, te poti plimba cu gondola pe canalele intortocheate sau poti vizita monumentele istorice sau muzeele. Venetia atrage prin monumente ca : Basilica di San Marco, Palatul Ca` d`Oro, Libreria Nazionale Marciana, Palazzo Ducale, Turnul cu ceas (Torre dell’Orologio), Turnul cu clopot (Campanile di San Marco) si multe alte palate si muzee.

Turnul cu Ceas

Turnul cu Ceas

Sub ape
In ultimul secol insa faimosul oras s-a scufundat considerabil. De cativa ani, orasul se confrunta toamna si iarna cu zeci de inundatii,fenomen cunoscut sub numele de “aqua alta”(apa inalta). Unii specialisti estimeaza ca orasul va fi inghitit de ape pana in 2090, altii spun ca fenomenul se va petrece mult mai devreme. O analiza a unor cercetatori ce se ocupa de monitorizarea nivelului de apa a indicat ca , in anii 2000, orasul se scufunda in medie cu 1-2 mm pe an, in timp ce in alte parti ale lagunei se scufunda cu 3-4 mm pe an. Este posibil ca in urmatorii 20 de ani orasul sa ajunga sa se scufunde cu 80 de mm fata de inaltimea medie a lagunei.
Planul de salvare
S-a stiut dintotdeauna ca timpul orasului este limitat, exista un plan de salvare al minunatului oras. Planul prevede construirea unor baraje pana in 2014, pentru remedierea problemei. Bariera de acum, proiectata sa impiedice patrunderea apei in laguna, nu face fata la cresterea nivelului marii. Din pacate nu exista inca o solutie permanenta pentru problema scufundarii Venetiei.
Vizitati Venetia virtual aici.
Florea Ioana Iulia

Leave a comment