Prima capitala din lume cu transport public gratuit

Tallinn (Estonia) este, de trei luni,  prima capitala din lume in care transportul public este gratuit pentru toti locuitorii.

Primarul Edgar Savisaar a avut initiativa de  a introduce transportul public gratuit pentru cei 425.000 de locuitori ai orasului. Solutia vrea sa reduca poluarea si aglomeratia in trafic, dar si sa vina in intampinarea locuitorilor mai saraci ai capitalei.

1330028151NO7I9p

Municipalitatea va plati 12 milioane de euro anual pentru acest proiect, conform Agerpress.

Potrivit autoritatii de transport din Tallinn, numarul pasagerilor a crescut cu 10%, iar cel al automobilelor din trafic a scazut cu 15%.

Si locuitorii sunt multumiti, un sondaj recent, comandat de primarie, a aratat ca noua din zece locuitori sunt multumiti de aceasta initiativa.

Transportul gratuit cu autobuzul, troleibuzul sau tramvaiul este oferit celor care pot face dovada ca sunt locuitori inregistrati ai Tallinnului.

Pentru cardul de transport, ce trebuie validat la aparatele electronice instalate din fiecare mijloc de transport, locuitorii platesc doi euro. Cei care nu valideaza cardul, platesc o amenda de 40 de euro, in cazul unui control.

Totusi Tallinn nu este primul oras cu transport in comun gratuit. Orase din Europa (Hasselt din Belgia,  Colomiers din Franta) si din China au experimentat deja acest proiect.

Florea Ioana Iulia

Leave a comment